top of page

HÖST 2023

CELTIC CHRISTMAS

Irländsk och engelsk folkmusik står i centrum när Christmas Carols, svängigt låtspel, medeltida hymner och moderna klassiker som ”Fairytale Of New York” blandas till en fantastisk och stämningsfull julkonsert. West of Eden är ett skönt folkmusikband från Göteborg och har bland annat kallats för ”The Best of Contemporary Folk” av Irish Music Magazine. De har en trogen publik både i Sverige och utomlands med ett högklassigt låtmaterial, sångerskan Jenny Schaubs karakteristiska röst och ett alldeles eget folkmusikaliskt sound.

West of Eden är ett svenskt band med starka rötter i den engelska och irländska folkmusiken. Under drygt 20 år har de sakta men säkert byggt upp ett rykte som gjort dem till ett internationellt väletablerat band med regelbundna turnéer i Kina, Tyskland, Storbritannien & Benelux med mera.

En konsert eller ett album med West of Eden blir till en resa mellan akustiskt historieberättande intimitet och glad, uppsluppen folkrock, alltid framförd med äkta kärlek och respekt för den keltiska musiken.

celtic-christmas.jpg.webp
MÅNDAG 11 DECEMBER 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Martin Scaub - gitarr

Jenny Schaub - sång, dragspel

Ola Karlevo - slagverk

Lars Broman - fiol

Martin Deubler Holmlund - bas

Henning Sernhede - gitarr

bilda_positiv_svart_web.png

I samarbete med

SÖDLING SESSIONS

I Södling Sessions möts tre starka profiler från den svenska folk- och världsmusikscenen: Ulrika Gunnarsson, Anna Lindblad och Tina Quartey. Med en ovanlig instrumentkombination – röst, fiol,
slagverk – närmar sig trion den säregne småländske
folkmusikupptecknaren Carl Erik Södlings samling: vackra visor, svängiga låtar, spännande balla
der och kvicka polskor i en ny musikalisk skrud.

Ulrika Gunnarsson
Ulrika är folksångerska med en stor småländsk repertoar som bas men som också har specialiserat sig på trall. Hon var under många år med i den anrika gruppen Sågskära, trallar i trio med Esbjörn Hazelius och Anders Löfberg och spelar även med Jonas Åkerlund. Ulrik
a är också en uppskattad pedagog som undervisat på flera folk- och musikhögskolor i Sverige och utomlands.

Tina Quartey

Tina är pionjären som fört in brasilianskt och kubanskt slagverk och översatt det till svensk folkmusik bl. a. i grupper som Filarfolket och Groupa. Hon har samarbetat med musiker som Mats Edén, Mari Boine, Lena Willemark och Ale Möller. 2018 debuterade hon som poet i »I Took A Quantum Leap Of Faith And Fell«. 2020 blev Tina utnämnd till Årets traditionsbärare på Folk- och världsmusikgalan.

Anna Lindblad
Anna Lindblad spelar fiol och växte upp med den traditionella
musiken i framför allt Västergötland. Även irländskt, old-time och cajun har inspirerat och bidragit till hennes säregna stil med stort fokus på ton och sväng. Hon turnerar flitigt med band så som Lyy, Fru Skagerrak, Folk All-in Band och hennes egen trio Anna Lindblad Trio, samt undervisar och komponerar inom genren.

sodling-sessions.jpg.webp
LÖRDAG 18 NOVEMBER 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Ulrika Gunnarsson - sång

Tina Quartey - slagverk

Anna Lindblad - fiol

Efter konserten blir det spel till dans!

bilda_positiv_svart_web.png

I samarbete med

MIKAELIDANS

En heldag med kurs i föllingedanser och spelkurs med låtar från Jämtland samt konsert och danskväll!

Danskurs: Beret Bertilsdotter och Jens Holmström

Spelkurs: Ulf och Mats Andersson

10.00-16.30 kurser (egen lunch 12-13.30)

19.00-19.45 konsert

20.00-ca 22.30 danskväll med polskor och gammaldans

De danser du får lära dig har en unik förankring i bygden Föllinge-Hotagen tack vare Ernst Grip som var dansledare 1992 – 1997 tillsammans med Beret Bertilsdotter. Hans rika arv av polskor och gammaldansvarianter passar som ”hand i handske” ihop med bröderna Ulf och Mats Anderssons skickliga samspel och tolkningar av låtar från bygden. Sedan 2009 samarbetar Beret med Jens Holmström och tillsammans lär de ut Föllingedanserna med engagemang och säker känsla för karaktär och samdansning i harmoni med musiken.

Anmälda förväntas ha erfarenhet av polskedans respektive vara väl förtrogna med sitt instrument. Parvis anmälan till danskursen.

follingedanser.jpg.webp
LÖRDAG 30 SEPTEMBER 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 1.00

Föllingedanser

bilda_positiv_svart_web.png

I samarbete med

ALE MÖLLER & VÄSEN DUO

Multiinstrumentalisten Ale Möller möter Väsen, Olov Johansson och Mikael Marin i en repertoar av nykomponerad musik och traditionella låtar. Det blir en mycket lekfull och spelglad konsert där genregränser upphör och musikanteriet står i centrum.

 

I mer än 30 år har dessa musiker som få andra spridit svensk folkmusik såväl runt om i världen som i Sverige. Väsen för sig och Ale för sig. Nu gör de gemensam sak och skapar musikalisk glädje tillsammans.

 

Ale Möller är en internationellt uppmärksammad artist med stjärnstatus inte bara i Sverige utan också på de stora festivalscenerna världen över. Väsen har under nära 40 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att de i dag är unika i sitt slag. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation.

vasen-ale.jpg.webp
ONSDAG 20 SEPTEMBER 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Olov Johansson - nyckelharpa

Mikael Marin - fiol

Ale Möller - mandola, dragspel, flöjter, trumpet, skalmeja, kohorn, mm.

Efter konserten blir det spel till dans!

VÅR 2023

KORRÖ VÅRDANS

Välkomna till Nostalgiafton (Korrö vårdans) den 13 maj till Korrö hantverksby! En fullspäckad dag med både spel och dans.

Det är frivillig entré som gäller, med andra ord vårt koncept "Hatten" där en valfri summa kan ges. Vi rekommenderar att  ni tar med er en kaffekorg till kvällen. 

Vårt schema för dagen uppdateras kontinuerligt, så håll utkik!

16.00 - 18.00

Buskspel i tillgängliga utrymmen

17.15 - 17.55

Allspel med Magnus Gustafsson

18.00 - 18.30

Kortkonsert och skivsläpp med "HELT"

(Helle-Eva-Lucas-Tony)

18.30 - 19.00

Minneskavalkad - "Liten panel"

19.00 - 20.30 

Dans till spellista

20.30 - 21.00

Paus och stund för medhavd kaffeforg

Öppen mikrofon

21.00 -

Dans till spellista

Polskedans på Korrö.jpg
LÖRDAG 13 MAJ 2023
 
KORRÖ HANTVERKSBY

Glöm inte dansskorna!

Nostalgiafton

Hur hittar jag till Korrö?

Korrö Hantverksby ligger cirka 50 minuter sydost från Växjö. Se Länstrafiken Kronoberg för bussförbindelser med buss 215. Vi rekommenderar givetvis också att samåka med dans- och spelkamrater! 

TRIO TÖRN

Med sättningen fiol, cello och nyckelharpa experimenterar Trio Törn ständigt med instrumentens möjligheter och provar traditionens gränser. När trion sätter en ton uppstår en blandning av färgstarka melodier, fängslande harmonier, ohämmat sväng och innerlighet – allt i en levande enhet.


Med egna kompositioner, starkt förankrade i den nordiska folkmusiken är Trio Törn ett kammarmusikaliskt möte där finurliga valser, svängiga schottisar och tunga polskor kläs i väl uttänkta arrangemang där samspelet står i centrum.
Trio Törn är Olof Kennemark, fiol, Klara Källström, cello och Petrus Dillner, nyckelharpa.

 

Trion bildades 2016 på Musikhögskolan i Stockholm i samband med att de jobbat fram en barnföreställning tillsammans, en föreställning de fortfarande spelar. Sedan dess har Olof, Klara och Petrus spelat många konserter tillsammans samt släppt två album, den senaste ”Painting with polska” på Ransäterstämman i juni 2022.

2022 innehar Trio Törn Förvaltningen för kulturutvecklings folkmusikresidens i Dals Långed. I samband med residensperioden gör trion en turné. Denna konsert är del i turnén och ingår i ett samarbete mellan Musik i Syd och Förvaltningen för kulturutveckling.

Nyfiket på Nygatan 6 öppnar en timme innan konsertstart.

Alla i booklet 3785.jpg
FREDAG 14 APRIL 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Olof Kennemark - fiol

Klara Källström - cello

Petrus Dillner - nyckelharpa

Efter konserten blir det spel till dans!

FOLKDIVIZJON

 

Folkdivizjon är den produkt som uppstår när 8 personer av olika musikaliska bakgrunder möts på Malmös gator och spelar klezmermusik. Med inslag av balkan och jazz skapar de det sound som de nu hyllas för. Efter att ha spelat regelbundet hos Malmö Judiska Församling, slagit publikrekord på Korröfestivalen, och blivit inspelade av Sveriges Radio flera gånger är de nu det hetaste bandet för sin genre! Med bravur spelar de dom allt från vackra ballader till de mest dansanta av låtar! Det skrikande träblåset, pepprande brasset och pulserande bastrummorna kommer ge dig en upplevelse utan dess like!

 

”Insikt att nya unga krafter är påväg att ta över klezmer-och balkan-scenen och sopa mattan med oss gamlingar och att det är vackert och bra…”

– Pär Moberg

Nyfiket på Nygatan 6 öppnar en timme innan konsertstart.

unnamed.jpg
FREDAG 24 MARS 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Efter konserten blir det spel till dans!

QUILTY

 

Ett saltstänkt och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor med Atlanten som fond.

 

Sea shanties, emigrantvisor, kärleksballader och sånger om storslagna äventyr till havs utgör stommen i detta saltstänkta och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor med Atlanten som fond. Programmet presenteras med Quiltys välkända signum av musikalisk virtuositet, personliga arrangemang och klangfylld stämsång och innehåller allt från svängiga reels, jigs och hornpipes till smäktande känslor och drastisk humor.

 

Quilty bildades 1993 och bandet har genom åren etablerat sig som Sveriges främsta företrädare för irländsk folkmusik. Med personliga arrangemang, musikalisk virtuositet och klangfylld stämsång har de satt sin prägel på den traditionella musiken och rönt stor framgång på sina turnéer och i konsertsamarbeten med körer och symfoniorkestrar över hela landet.

2018 firade Quilty 25-års jubileum med en omfattande turné i Sverige och Tyskland. Premiären på fullsatta Dieselverkstaden i Stockholm direktsändes av Sveriges Radio P2 Live med Tina Ahlin som programvärd. Inför Folk & Världsmusikgalan 2020 blev Quilty nominerad till Årets Band. 

PRESSBILD-1-scaled.jpg
LÖRDAG 18 FEBRUARI 2023
 
INGELSTAD | NÄCKROSEN | 19.00

Medverkande

Dag Westling - sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle

Gideon Andersson - bouzouki, bodhran, mandolin, sång

Esbjörn Hazelius - fiol, sång, gitarr

Staffan Lindfors - kontrabas

Köp din biljett! 

Out on the Ocean

Förköp en biljett redan idag! Biljetten kostar 100 kronor och du kan betala genom att swisha till:

123 142 9778

Det går också bra att köpa en biljett vid entrén.

Efter konserten blir det spel till dans!

HEDIN & MEIDELL

Idas barockfiol och Johans nyckelharpor skapar en klangvärld av resonans när denna duo rör sig genom låttraditionens skiftande former. Musiken tar avstamp i 1700-talet, men sträcker sig ända in i vår tid. Den formas av Idas många spelsätt och influenser från när och fjärran, och av Johans unika sätt att ackompanjera och tänja på gränserna för nyckelharpans möjligheter. En musikalisk upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.

 

Ida Meidell Blylod är folkmusiker och barockviolinist från Umeå, med en stark passion för fiolens rika mångsidighet och spektra av uttryck. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida har under många år turnerat på de europeiska folkmusik- och barockscenerna, och anlitas ofta som pedagog på internationella kurser i låtspel.


Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som för honom in i nya spännande samarbeten. Hans egna modell av instrumentet, oktavnyckelharpan, har ett djupare register och en alldeles egen klang.

Nyfiket på Nygatan 6 öppnar en timme innan konsertstart.

Hedin och Meidell.jpeg
LÖRDAG 4 FEBRUARI 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Johan Hedin - nyckelharpa

Ida Meidell Blylod - barockfiol

Folkmusik på nyckelharpa och sensträngad barockfiol

Efter konserten blir det spel till dans!

RFoD_Logotyp_2.png

ÅRSMÖTE FÖR VALSHUSET

KLOCKAN 17.00 INNAN KONSERTEN PÅ NYGATAN 6

Alla deltagande i årsmöte har fritt inträde till konserten.

Läs längst ner angående information om årsmötet!

Under eftermiddagen hålls även en spelstuga mellan 14.00-16.00 med aftonens artister. 
Arrangeras av Smålands Spelmansförbund.
Pris: 200:-

ELIN JONSSON

Kulturnatten i Växjö på Stadsbiblioteket med Elin Jonsson!

 

Elin Jonsson spelar modern folkmusik med inslag av pop och minimalism. Med en fiol och loopar väver hon samman sitt eget ljudlandskap. Här finns plats för såväl groovigt, avskalat dansbeat som stillsamt reflekterande fiolballader. Med sitt virtuosa spel och gedigna sväng skapar Elin finurliga arrangemang med sin fiol och röst.

 

Elin Jonsson från Strömsund i norra Jämtland är riksspelman på fiol. Uppvuxen i en spelmansfamilj blev folkmusiken och främst traditionsmusiken i Jämtland en naturlig del av livet. Det är på denna grund som Elin skapar sin musik och hon hämtar inspiration från vardagens små guldkorn som att dricka kokkaffe i skogen eller susa fram med en spark på en glittrig vinterväg.

 

Elin spelar även i norsk-svenska gruppen Rim och är känd för sitt dansanta och traditionsmedvetna spel. Elins solodebutalbum Drömmaren släpptes i mars 2021 och fick ett varmt mottagande.

elinjonsson.png
LÖRDAG 28 JANUARI 2023
 
VÄXJÖ | STADSBIBLIOTEKET | 16.00

Medverkande

Elin Jonsson

Drömmaren

VÄXJÖ | VILLA DE LUXE | 18.30

KNUTSDANS

Välkommen till Valshusets Knutsdans 2023!
Vi inleder med danskurs med Agnes & Klara, följt av föreställning och konsert tillsammans med Västanvinden. Tillsammans bildar de VAK - en ensembleform där både musiken och dansen kan ses som likvärdiga musikaliska uttryckssätt för svensk folkmusik.

 

Här möts folkdansduon och folkmusiktrion för ett gemensamt utforskande, gränsen mellan det förutbestämda och det spontana. Kan arrangemang skapas med hjälp av dansen snarare än musiken? Kan musiken få mer av dansens spontanitet och improvisation? Går det att växla roller i vem som leder och vem som följer och hur gör just den här sammansättningen av tre musiker och två dansare det? Lusten, glädjen och nyfikenheten, med sina instrument cittern, klarinett, munspel och kroppar, har i utforskandet av den folkliga musiken.

 

Danskursen passar utmärkt för dig med en viss eller mer dansvana. Vi kommer tillsammans utforska dansen och samspelet med musiken. Ett särskilt fokus läggs på musikalitet och improvisation. Agnes och Klara är en del av den nya generationen danspedagoger och har studerats dans under flera år bl a vid danshögskolan i Stockholm . Utforskandet sker i ständigt samspel med levande musik under kursen.

 

Medlemmar är Klara Andersson och Agnes Rodhe (dans), samt musikerna Albin Myrin (klarinett), Lovis Jacobsson (cittern), samt Erland Westerström (munspel).

Efter kursen blir det paus och sedan föreställning och konsert med VAK, som övergår till danskväll!
- Kursen börjar kl. 10:00 och håller på till ca 16:00.
- Konserten börjar klockan 19:00.

- Deltagande i kurs 400 kr (medlem)
- Deltagande i kurs 600 kr (icke-medl)
- Entré till föreställning/konsert och danskväll 100 kr (medlem) 200 kr (icke-medl)

 

Anmälan till kurs och till föreställning/konsert/danskväll görs via antingen:
- Skicka ett meddelande till oss på vår Facebooksida
- valshuset@gmail.com

knutsdans.jpg.webp
LÖRDAG 14 JANUARI 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 10.00

Medverkande

Klara Andersson - dans

Agnes Rodhe - dans

Albin Myrin - klarinett

Lovis Jacobsson - cittern

Erland Westerström - munspel

bottom of page