top of page

VÅR 2023

TRIO TÖRN

Med sättningen fiol, cello och nyckelharpa experimenterar Trio Törn ständigt med instrumentens möjligheter och provar traditionens gränser. När trion sätter en ton uppstår en blandning av färgstarka melodier, fängslande harmonier, ohämmat sväng och innerlighet – allt i en levande enhet.


Med egna kompositioner, starkt förankrade i den nordiska folkmusiken är Trio Törn ett kammarmusikaliskt möte där finurliga valser, svängiga schottisar och tunga polskor kläs i väl uttänkta arrangemang där samspelet står i centrum.
Trio Törn är Olof Kennemark, fiol, Klara Källström, cello och Petrus Dillner, nyckelharpa.

 

Trion bildades 2016 på Musikhögskolan i Stockholm i samband med att de jobbat fram en barnföreställning tillsammans, en föreställning de fortfarande spelar. Sedan dess har Olof, Klara och Petrus spelat många konserter tillsammans samt släppt två album, den senaste ”Painting with polska” på Ransäterstämman i juni 2022.

2022 innehar Trio Törn Förvaltningen för kulturutvecklings folkmusikresidens i Dals Långed. I samband med residensperioden gör trion en turné. Denna konsert är del i turnén och ingår i ett samarbete mellan Musik i Syd och Förvaltningen för kulturutveckling.

Nyfiket på Nygatan 6 öppnar en timme innan konsertstart.

Alla i booklet 3785.jpg
FREDAG 14 APRIL 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Olof Kennemark - fiol

Klara Källström - cello

Petrus Dillner - nyckelharpa

Efter konserten blir det spel till dans!

FOLKDIVIZJON

 

Folkdivizjon är den produkt som uppstår när 8 personer av olika musikaliska bakgrunder möts på Malmös gator och spelar klezmermusik. Med inslag av balkan och jazz skapar de det sound som de nu hyllas för. Efter att ha spelat regelbundet hos Malmö Judiska Församling, slagit publikrekord på Korröfestivalen, och blivit inspelade av Sveriges Radio flera gånger är de nu det hetaste bandet för sin genre! Med bravur spelar de dom allt från vackra ballader till de mest dansanta av låtar! Det skrikande träblåset, pepprande brasset och pulserande bastrummorna kommer ge dig en upplevelse utan dess like!

 

”Insikt att nya unga krafter är påväg att ta över klezmer-och balkan-scenen och sopa mattan med oss gamlingar och att det är vackert och bra…”

– Pär Moberg

Nyfiket på Nygatan 6 öppnar en timme innan konsertstart.

unnamed.jpg
FREDAG 24 MARS 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Efter konserten blir det spel till dans!

QUILTY

 

Ett saltstänkt och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor med Atlanten som fond.

 

Sea shanties, emigrantvisor, kärleksballader och sånger om storslagna äventyr till havs utgör stommen i detta saltstänkta och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor med Atlanten som fond. Programmet presenteras med Quiltys välkända signum av musikalisk virtuositet, personliga arrangemang och klangfylld stämsång och innehåller allt från svängiga reels, jigs och hornpipes till smäktande känslor och drastisk humor.

 

Quilty bildades 1993 och bandet har genom åren etablerat sig som Sveriges främsta företrädare för irländsk folkmusik. Med personliga arrangemang, musikalisk virtuositet och klangfylld stämsång har de satt sin prägel på den traditionella musiken och rönt stor framgång på sina turnéer och i konsertsamarbeten med körer och symfoniorkestrar över hela landet.

2018 firade Quilty 25-års jubileum med en omfattande turné i Sverige och Tyskland. Premiären på fullsatta Dieselverkstaden i Stockholm direktsändes av Sveriges Radio P2 Live med Tina Ahlin som programvärd. Inför Folk & Världsmusikgalan 2020 blev Quilty nominerad till Årets Band. 

PRESSBILD-1-scaled.jpg
LÖRDAG 18 FEBRUARI 2023
 
INGELSTAD | NÄCKROSEN | 19.00

Medverkande

Dag Westling - sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle

Gideon Andersson - bouzouki, bodhran, mandolin, sång

Esbjörn Hazelius - fiol, sång, gitarr

Staffan Lindfors - kontrabas

Köp din biljett! 

Out on the Ocean

Förköp en biljett redan idag! Biljetten kostar 100 kronor och du kan betala genom att swisha till:

123 142 9778

Det går också bra att köpa en biljett vid entrén.

Efter konserten blir det spel till dans!

HEDIN & MEIDELL

Idas barockfiol och Johans nyckelharpor skapar en klangvärld av resonans när denna duo rör sig genom låttraditionens skiftande former. Musiken tar avstamp i 1700-talet, men sträcker sig ända in i vår tid. Den formas av Idas många spelsätt och influenser från när och fjärran, och av Johans unika sätt att ackompanjera och tänja på gränserna för nyckelharpans möjligheter. En musikalisk upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.

 

Ida Meidell Blylod är folkmusiker och barockviolinist från Umeå, med en stark passion för fiolens rika mångsidighet och spektra av uttryck. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida har under många år turnerat på de europeiska folkmusik- och barockscenerna, och anlitas ofta som pedagog på internationella kurser i låtspel.


Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som för honom in i nya spännande samarbeten. Hans egna modell av instrumentet, oktavnyckelharpan, har ett djupare register och en alldeles egen klang.

Nyfiket på Nygatan 6 öppnar en timme innan konsertstart.

Hedin och Meidell.jpeg
LÖRDAG 4 FEBRUARI 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 19.00

Medverkande

Johan Hedin - nyckelharpa

Ida Meidell Blylod - barockfiol

Folkmusik på nyckelharpa och sensträngad barockfiol

Efter konserten blir det spel till dans!

RFoD_Logotyp_2.png

ÅRSMÖTE FÖR VALSHUSET

KLOCKAN 17.00 INNAN KONSERTEN PÅ NYGATAN 6

Alla deltagande i årsmöte har fritt inträde till konserten.

Läs längst ner angående information om årsmötet!

Under eftermiddagen hålls även en spelstuga mellan 14.00-16.00 med aftonens artister. 
Arrangeras av Smålands Spelmansförbund.
Pris: 200:-

ELIN JONSSON

Kulturnatten i Växjö på Stadsbiblioteket med Elin Jonsson!

 

Elin Jonsson spelar modern folkmusik med inslag av pop och minimalism. Med en fiol och loopar väver hon samman sitt eget ljudlandskap. Här finns plats för såväl groovigt, avskalat dansbeat som stillsamt reflekterande fiolballader. Med sitt virtuosa spel och gedigna sväng skapar Elin finurliga arrangemang med sin fiol och röst.

 

Elin Jonsson från Strömsund i norra Jämtland är riksspelman på fiol. Uppvuxen i en spelmansfamilj blev folkmusiken och främst traditionsmusiken i Jämtland en naturlig del av livet. Det är på denna grund som Elin skapar sin musik och hon hämtar inspiration från vardagens små guldkorn som att dricka kokkaffe i skogen eller susa fram med en spark på en glittrig vinterväg.

 

Elin spelar även i norsk-svenska gruppen Rim och är känd för sitt dansanta och traditionsmedvetna spel. Elins solodebutalbum Drömmaren släpptes i mars 2021 och fick ett varmt mottagande.

elinjonsson.png
LÖRDAG 28 JANUARI 2023
 
VÄXJÖ | STADSBIBLIOTEKET | 16.00

Medverkande

Elin Jonsson

Drömmaren

VÄXJÖ | VILLA DE LUXE | 18.30

KNUTSDANS

Välkommen till Valshusets Knutsdans 2023!
Vi inleder med danskurs med Agnes & Klara, följt av föreställning och konsert tillsammans med Västanvinden. Tillsammans bildar de VAK - en ensembleform där både musiken och dansen kan ses som likvärdiga musikaliska uttryckssätt för svensk folkmusik.

 

Här möts folkdansduon och folkmusiktrion för ett gemensamt utforskande, gränsen mellan det förutbestämda och det spontana. Kan arrangemang skapas med hjälp av dansen snarare än musiken? Kan musiken få mer av dansens spontanitet och improvisation? Går det att växla roller i vem som leder och vem som följer och hur gör just den här sammansättningen av tre musiker och två dansare det? Lusten, glädjen och nyfikenheten, med sina instrument cittern, klarinett, munspel och kroppar, har i utforskandet av den folkliga musiken.

 

Danskursen passar utmärkt för dig med en viss eller mer dansvana. Vi kommer tillsammans utforska dansen och samspelet med musiken. Ett särskilt fokus läggs på musikalitet och improvisation. Agnes och Klara är en del av den nya generationen danspedagoger och har studerats dans under flera år bl a vid danshögskolan i Stockholm . Utforskandet sker i ständigt samspel med levande musik under kursen.

 

Medlemmar är Klara Andersson och Agnes Rodhe (dans), samt musikerna Albin Myrin (klarinett), Lovis Jacobsson (cittern), samt Erland Westerström (munspel).

Efter kursen blir det paus och sedan föreställning och konsert med VAK, som övergår till danskväll!
- Kursen börjar kl. 10:00 och håller på till ca 16:00.
- Konserten börjar klockan 19:00.

- Deltagande i kurs 400 kr (medlem)
- Deltagande i kurs 600 kr (icke-medl)
- Entré till föreställning/konsert och danskväll 100 kr (medlem) 200 kr (icke-medl)

 

Anmälan till kurs och till föreställning/konsert/danskväll görs via antingen:
- Skicka ett meddelande till oss på vår Facebooksida
- valshuset@gmail.com

knutsdans.jpg.webp
LÖRDAG 14 JANUARI 2023
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 10.00

Medverkande

Klara Andersson - dans

Agnes Rodhe - dans

Albin Myrin - klarinett

Lovis Jacobsson - cittern

Erland Westerström - munspel

bottom of page