top of page

bakgrund folkmusikcafeet.jpg

FOLKMUSIKCAFÉET I VÄXJÖ

Välkommen till Växjös egna folkmusikcafé!

 

Alltid första torsdagen i månaden och numera alltid på Nygatan 6!
SOMMARCAFÉER

På sommaren flyttar Folkmusikcaféerna ut på landet. Och i år blir det två caféer i Värends Nöbbele och ett i Skatelöv.

 

JUNI 6/6

Barmt välkomna till Häringegård i Värends Nöbbele. Vi slår upp portarna vid 17.00 Det blir soppa och lite go fika och det finns gott om plats att sitta och jamma både ute och inne. Vid 18.30 lär Kate och Göran ut polska. Sedan blir det dans till spellista och flera musiker från bygden är redan uppskrivna på listan. Häringegård, Genestorp -Värends Nöbbele(56.6822381, 15.0400328)

 

JULI 4/7

Öppnar vi åter upp Ladan i Häringegård i Värends Nöbbele. Vi slår upp portarna vid 17.00 Det blir soppa och go fika och det finns gott om plats att sitta och jamma.Vid 18.30 blir det dansutlärning. Sedan blir det dans till spellista så länge man har lust! Häringegård, Genestorp -Värends Nöbbele(56.6822381, 15.0400328)

 

AUGUSTI

Kan man dansa foxtrot kan man alltid dansa 😊 - Foxtrot måste vara världens mest universella dans (går att dansa till nästan allt).17.00 Drop-in/ mat/ fika 18.30 Allspelstuga - Spelmän sitter i ring och turas om att välja låtar18.30 Dansstuga - Vi provar att dansa foxtrot med Zandra Axelsson19.00 Dans till Everts Kvintett20.00 Dans till spellistaSkatelöv Nygård - Magasinet - ( 56°45'06"N 14°34'46"E ) (Nygård 1, Grimslöv)

 

Hösten 2024

 

September 5/9

17.30 öppnar serveringen i Nyfiket

18.30 Dansutlärning:

Göran Andersson och Karin Bordon från Växjöortens folkdanslag lär ut lokalt förankrade danser. Växjöortens folkdanslag har två dansgrupper, en som främst dansar polskor och en grupp som har fokus på lokalt förankrade danser. De har alltid några danser från närmsta omgivningen på sin repertoar, något som kanske kommer att märkas på caféet.

18.30 Låtutlärning:

Ronja är musiklärare och frilansande folkmusiker från Sundsvall. Musiken hon framför och arrangerar blandar högt och lågt, från farstu till finrum samt präglas av nyfikenhet och nyskapande med respekt för tradition och ursprung.Ronja är utbildad musiklärare med examen från Musikhögskolan Ingesund och har även en master i Nordisk folkmusik. Ronja undervisar ofta på kurser, läger och workshops till vilka hon skriver, skapar och arrangerar eget och traditionellt material. I undervisningen är människorna och mötet runt samt i musiken viktigt. Ronja lär ut melodier och texter på gehör och det blir fokus på sväng, ornamentering, frasering och klang.

19.30

Gästande musiker spelar till dans

 

Oktober 3/10

17.30 öppnar serveringen i Nyfiket

18.30 Dansutlärning

Zandra Axelsson lär ut Schottis i turer. Zandra Axelsson jobbar till vardags som arkivarie med ansvar för dansavdelningen på Smålands Musikarkiv. Hon har studerat dansetnologivi Göteborgs universitet och är utbildad folkdanspedag på Eric Sahlström Institutet. Förutom folkdans behärskar Zandra dansgenrer så som lindy hop, bugg, foxtrot och tiodans.

Spelstuga: Under hösten 2024 påbörjar Smålands Musikarkiv och Folkmusikcaféet en satsning med att bjuda in kända och okända spelmanslag och folkmusikgrupper till Nygatan 6. Det kommer att ske i form av en kort konsert, därefter blir det allspel och dans. Konserten kommer att dokumenteras av arkivet. Först ut är Bygdeton från Lidhult i oktober och Larsas spelmän från Urshult i december!.

 

November 7/11

17.30 öppnar serveringen i Nyfiket

18.30 Dansutlärning: Kate Grae Nielsen och Göran Persson är uppskattade dansledare på Växjöortens folkdanslags polskesektion lär ut finnskogspols.

18.30 Låtutlärning:Simon Persson är fiolspelman från södra Dalarna, numera bosatt i Småland. På spelstugan kommer Simon lära ut några favoriter ur sin repertoar av Dala-låtar. Minst en låt från Ludvika utlovas!

 

December 5/12

17.30 öppnar serveringen i Nyfiket 18.30

Dansutlärning: Sånglekstuga med Marie Länne Persson för tredje gången gillt. Sånglekarna var en gång de vuxna ungdomarnas nöje och en garanti för byarnas fortlevnad. I kväll får alla, gamla och unga, stora och små, vara med och leka. Innan utlärningen tar vi en liten Sångleksfika i caféet. Då berättar Marie, som är balladsångerska och Sågskäramedlem, boende i Linneryd och Linköping, om lekarna och deras långa historia.

 

Smålands Musikarkiv bjuder in kända och okända spelmanslag och folkmusikgrupper till och Folkmusikcaféet på Nygatan 6. I december välkomnar vi Larsas spelmän från Urshult som bjuder på en kort konsert och därefter blir det allspel och dans.

  • Black Facebook Icon
HITTA OSS
PÅ FACEBOOK!

Folkmusikcafeerna startade för mer än 10 år sedan och har sedan dess hållits första torsdagen i månaden. Det serveras nylagad ekologisk soppa och fika, dansstuga för nybörjare som kan komma och lära sig grunderna i någon folklig dans. Samtidigt erbjuds det vanligtvis spelstuga eller visstuga med någon av alla skickliga musiker som finns i Småland som delar med sig av sin musikskatt.

Det finns också plats för buskspel och traditionellt sätt avslutas det med dans till spellista.

Entré kostar 20 kr.

 

bottom of page