top of page

bakgrund folkmusikcafeet.jpg

FOLKMUSIKCAFÉET I VÄXJÖ

Välkommen till Växjös egna folkmusikcafé!

 

Alltid första torsdagen i månaden och numera alltid på Nygatan 6!
Torsdagen den 7 september

Vi drar igång höstens första folkmusikcafé. Alla är välkomna och det är frivillig inträde.


17:30 Caféet öppnar med soppa, kaffe, kakor och plats för buskspel och häng.
18:30 Dansstuga med Ingegerd Vejvi
18:30 Trallstuga med Jennie Krook
19:30 Dans till spellista, gästande musiker intar vår scen med sina svängiga toner.

 

Dansstuga:
Välkommen att dansa slängpolska. En äldre dansform på fläck, som polska kan ha dansats innan dans runt i rummet tog över. Dansen består utav ett antal byggstenar, som gör att du kan skapa din egen variant inom dess ramar.
Ingegerd Vejvi började dansa folkdans på 1950-talet i folkdanslag Hon har hållit i otaliga kurser i dans och har tillsammans med dansare och musiker i Småland forskat kring slängpolskans historia och form.


Trallstuga:
Jennie Krook är folkmusiker med trall som huvudinstrument. Stort fokus läggs på att bevara den fiolformade stilen som är vanlig i svensk folkmusik, samtidigt som möjligheterna i trallen även används till fullo. En del låtar har vandrat fram och tillbaka mellan instrument och därmed lämnat spår som fördjupar de musikaliska kvaliteterna, vilket Jennie intresserar sig för och ofta lyfter fram i sin musik. Att tralla till dans är också något som ligger varmt om hjärtat, att musicera tillsammans med ett dansgolv år en tvåvägskommunikation som skänker än fler dimensioner till en musik som även på egna ben är mångfacetterad och komplex. I denna workshop kommer vi tralla småländska låtar med fokus på dansbarhet, variation och sväng. Någon lokal koral och vemodig visa kan också dyka upp. Kanske passar vi på att tralla en schottis till danskursarna efteråt!

Torsdagen den 5 oktober

17:30 Caféet öppnar med soppa, kaffe, kakor och plats för buskspel och häng.
18:30 Dansstuga med Eva Arnehall och Carolin Hedman
18:30 spelstuga med Bo Larsson
19:30 dans till spellista med gästande musiker som intar vår scen med sina svängiga toner

 

Dansstuga:
Den här gången blir det fokus på hur man kan variera den kära dansen schottis och leka med olika turer. Eva Arnehall har dansat sedan 7 årsåldern och även studerat historisk dans på Stockholms universitet. Hon har också instruerat och gjort otaliga dansuppvisningar med dansgruppen Trotto. Carolin Hedman har också dansat folkdans sedan barnsben och brinner för att göra dans till en enkel och glädjefylld stund tillsammans.

 

Spelstuga:
Bo Larsson har spelat fiol och nyckelharpa ända sen skolåldern. Han spelar gärna folkmusik från alla håll men mestadels blir det musik från Värmland och Norge. Ska han välja ut ett favoritområde så får det bli Klarälvdalen där han vuxit upp och lärt många låtar i tradition. Området är intressant då det gränsar både till Dalarna och Norge vilket också påverkat musiken. Han kommer att lära ut några låtar från just Klarälvdalen.

Torsdagen den 2 november

Välkomna in från novembermörkret. Denna kväll blir upplägget lite annorlunda. Alla välkomna och det är frivilligt inträde.


17:30 Caféet öppnar med soppa, kaffe, kakor och plats för buskspel och häng.
18.30 Berättarkväll med Magnus Gustafsson.
19:30 Dans till spellista. Gästande musiker intar vår scen med sina svängiga toner.


Berättarkväll:
”Gubbarna spelte och tanterna sjöng” – är en allmänt spridd uppfattning om det folkliga musicerandet förr i tiden. Den beskrivningen har visst fog för sig, men visst fanns det också gott om kvinnliga spelmän som Ida i Rye och Magda i Buttetorp! Magnus Gustafsson berättar om några färgstarka spelkvinnor i den småländska folkmusiktraditionen – kvinnor som han mött i verkliga livet eller i skriftliga källor.

 

Torsdagen den 7 december

Vi bjuder in till höstens sista folkmusikcafé. Kom in från kylan och värm er. Alla är välkomna och det är frivilligt inträde.


17:30 Caféet öppnar med soppa, kaffe, kakor och plats för buskspel och häng.
18:30 Sångleksstuga med Marie Länne Persson
18:30 Spelstuga med Gusten Brodin
19:30 Dans till spellista, med gästande musiker som intar vår scen med sina svängiga toner.


Sångleksstuga:
Sånglekarna var en gång de vuxna ungdomarnas nöje och en garanti för byarnas fortlevnad. I kväll får alla, gamla och unga, stora och små, vara med och leka. Innan utlärningen tar vi en liten Sångleksfika i caféet. Då berättar Marie, som är balladsångerska och Sågskäramedlem, boende i Linneryd och Linköping, om lekarna och deras långa historia.


Spelstuga:
Gusten Brodin är frilansande folkmusiker och mycket uppskattad dansspelman. Han lägger stor vikt och intresse i samspel och stämspel, och strävar alltid efter att göra låten intressant i stunden. Både tekniskt finlir och musikalisk helhet präglar hans spel. Gusten är bland annat utbildad vid Norges Musikkhøgskole i Oslo och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, tillika riksspelman på smålandslåtar. Under kvällen lär han ut både någon melodi och stämma, samt lite tips och verktyg för att få dem att passa ihop med varandra.

  • Black Facebook Icon
HITTA OSS
PÅ FACEBOOK!

Folkmusikcafeerna startade för snart 10 år sedan och har sedan dess hållits första torsdagen i månaden. Det serveras nylagad ekologisk soppa och fika, dansstuga för nybörjare som kan komma och lära sig grunderna i någon folklig dans. Samtidigt erbjuds det vanligtvis spelstuga eller visstuga med någon av alla skickliga musiker som finns i Småland som delar med sig av sin musikskatt.

Det finns också plats för buskspel och traditionellt sätt avslutas det med dans till spellista.

 

Frivillig entré!

bottom of page