top of page
Hösten 2018

Folkmusikcaféet i december

Prusinowski kompania (PL)

Torsdagen 6 december, från kl. 17

Folkmusikcaféet, Linnégatan 15 Växjö
2018 dance paths ulotka JPK wgladowka 20

Kl. 18.30 parallella dans- och spelworkshops med Prusinowski kompania, och därefter minikonsert och danskväll.

På caféet den 6 december blir det extra spännande! Då kommer den polska gruppen Prusinowski kompania. Det blir minikonsert och spel- och dansutlärning.

 

Fri entré!

Soppa och fika från kl. 17.00. Barndans kl. 17.30.

Mazurkas of the World.jpg

Gruppens dansworkshop kommer att handla om mazureks och obereks, vilka utgör kärnan i det traditionella musik- och dansspråket i centrala Polen. Deltagarna kommer att få uppleva mazureks, dansa dem, klappa och stampa, observera och uppleva deras polyrytmiska struktur och improvisationspotential, och lägga märke till mikroaccenter och mikrotoner. Utöver mazureks kommer deltagarna i mån av tid också att få en kort introduktion till och lära sig dansa de viktigaste polska traditionella danserna – wiwat, powolniak, polonaise och krakowiak. Den musikaliska workshopen kommer främst att fokusera på att skapa ett band, ”kapela”, som kan spela tillsammans. Alla typer av instrument är välkomna!

(Mer om Prusinowski kompania nedan!)

Prusinowski kompania (PL)

Lördagen 8 december, kl 19, konsert, därefter dans

Norrtullskolans aula, Växjö

Janusz Prusinowski Kompania är en av Polens mest etablerade folkmusikgrupper. De turnerar över hela världen och har framträtt på mängder av festivaler. Gruppen spelar i en sorts nygammal traditionell stil efter de gamla byspelmän som de själva har lärt sig av. Samtidigt är de också ett sorts avantgardeband med eget karakteristiskt sound och improvisationspråk. De kombinerar musik med dans och det arkaiska med det moderna. Kompanians unika stil är resultatet av deras försök att hitta nya sätt att tolka de viktigaste delarna av bymusiken från centrala Polen. I projektet Dance Paths vill de utforska de gemensamma rötterna i polsk och skandinavisk folkmusik.

 

Smakprov på Facebook

och YouTube

Som en del av projektet Dance Paths-Baltic Net kommer Valshuset och Folkmusikcaféet i Växjö att besökas av den framstående traditionella polska violinisten Janusz Prusinowski och hans Kompania. Besöket i Växjö är en del av projektet Dance Paths, som arrangeras av Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Musik i Syd tillsammans med Polska Kulturministeriet och National Heritage of the Republic of Poland.

MKiDN_logoeng.jpg
Entré 120 kr (ordinarie) / 100kr (medlemmar i Valshuset)

Kongero

Fredagen 2 november, konsert kl 19.30, därefter dans   

- Obs! ändrad tid för konserten

18.00 - 19.00 Dansutlärning i polska med Kate Graae Nielsen och Göran Persson - Eva Löfberg spelar

Orgelsalen, Smålands Museum
kongero_frontbild.png

Vokalgruppen, som består av fyra skickliga sånger­skor, är idag en av Sveriges främsta inom sin genre. Tillsammans utforskar de rösternas möjlighet på ett nyfiket och levande sätt samtidigt som de tänjer på både folksångens gränser för att utmana och utveckla musiken. Repertoaren innehåller både traditionellt och egenskrivet material som med­ lemmarna själva har arrangerat och de har även utvecklat den ordlösa folkmusiken. Med sina röster skapar de täta harmonier och i ett virvlande tempo drar Kongero den traditionella svenska musiken ut ur det förflutna och in i nuet.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100kr (medlemmar i Valshuset)
Workshop med Kongero

Lördag 3 november arrangerar Kongero workshop i Equmeniakyrkan, Bergövägen 2, Växjö. Start kl. 10. Pris 300 kr. Mer info på kurssidan.

Anmälan på Bildas hemsida: 

https://bilda.nu/studiecirkel/workshop-folkappella-med-kongero-419015

Jensen, Bugge & Høirup

Torsdagen 1 november, från kl 17.30

Folkmusikcaféet, Linnégatan 15, Växjö
JensenBugge03.jpg

På Folkmusikcaféet den 1 november blir det celebert besök från Danmark med Jensen, Bugge & Høirup. Det blir alltså gott om Sönderhoning.

Kristian Bugge är en av Danmarks mest välkända folk­ musiker och här tillsammans med Mette Kathrine Jenssen och Morten Alfred Høirup så blir det stort fokus på traditionell dansk folkmusik helt enkelt.

17.30 Barndans

18.30 Dansutlärning av sønderhoning

18.30 Spelstuga med Christian Bugge

19.30 Konsert av Jensen, Bugge & Høirup

 -Dans till spellista och plats för buskspel.

Som vanligt är det soppa och fika och gratis inträde!

Xabier Diaz & Adufeiras de Salitre

Tisdagen 2 oktober, konsert kl 19.30

Växjö Teater
Noro-grupal.jpg

Xabier Diaz är både instrumentalist, sångare, komponist och forskare, men framförallt specialist på instrumentet Pandeireta Galega, den galiciska tamburinen. Här möter han den kvinnliga vokal- och slagversensamblen Adufeiras de Salitre, som med sina maurisk fyrkantstrummor ger en extra visuell mystik till deras framträdande. Skivan har fått flera nationella priser, som Best Album of Traditional Music, vid The Martin Codax Galician Music Awards (2016), men också topptio-placering på World Music Charts Europe (mars 2016). Det tog två år för Xabier att leta fram gamla vaggvisor och folksånger från byar och arkiv i Galicien, och sedan tolka och arrangera upp dem för nutid. Xabiers själfulla stämma, vackert och elegant ackompanjerat av sången och rytmen från Adufeiras de Salitre, tillsammans med vevlira och tvåradigt durspel, skapar en estetisk vacker konsert, både för ögat och örat, vilket gör en konsert med Xabier Díaz  och Adufeiras de Salitre till något man kommer att minnas och ha med sig länge.

Entré 225 kr (ordinarie) / 155kr (medlemmar i Valshuset)
Förköp kommer på www.ticketmaster.se

Lisas

Lördagen 8 septemeber, konsert kl 19.00, därefter dans

Tolgs föreningslokal

Lisa Rydberg, fiol och Lisa Långbacka, ackorden är två unika röster i gränslandet mellan folkmusik, barock och filmmusik. De två Lisorna bjuder på musik som nyfiket tänjer på genregränser och deras samspel kännetecknas av lyhördhet och innerlighet. Lisa Långbacka har sin utgångspunkt i folkmusiken och har jobbat mycket som teatermusiker. 2015 utsågs hon till Årets Dragspelare. Lisa Rydberg spelar också med musiker som Sofia Karlsson, Lina Nyberg och Sarah Riedel och har erhållit Pekkos Gustafs hederspris och Spel-Stinas medalj.

Minikurs i pols med Göran Persson och Kate Graae Nielsen kl. 17-18.30. Lucas Scheffold och Mix Martin Bylund spelar. Gratis.

Efter konserten blir det dans till Lisas och Strängar och Blad.

Entré 120 kr (ordinarie) / 100kr (medlemmar i Valshuset)
Våren 2018

Urban Turban med Shamim Naghedi

Kulturnatten i Växjö

Lördag 27 januari

10-mannabandet Urban Turban med svensk-iranska sångerskan Shamim Naghedi bjuder på svenska schlagers översatta till persiska och i nya arrangemang.
Hör "Sånt är livet" och "Gråt inga tårar" som du aldrig hört dem tidigare.
Det är samtidigt helt nytt och alldeles välbekant.
Oemotståndligt svängigt!

 

Prova på slängpolska

16.00-18.30, Övre foajén

Carolin Hedman lär ut till skönt gung av musiker.
Arr. Folkmusikcaféet

Trio Larsson / Mayr

Lördag 3 februari

Valshusets årsmöte, Victoriasalen,kl. 17
Konsert och dans k l.19, Sigfridssalen, IOGT/NTO-huset

Trio Larsson/Mayr är ett alldeles nytt folkmusikband på den svenska folkmusikhimlen. Gruppen består av tre rutinerade musiker som alla turnerat runt i världen med sin musik. Med en sprudlande spelglädje möts de tre musikerna i en helt ny konstellation. Egna kompositioner blandas med traditionella låtar och med sina instrument fiol, ackordeon, nyckelharpa, gitarr och sång skapar de musik med mycket kraft och energi.
Anders Larsson - gitarr & sång. Johannes Mayr - ackordeon, nyckelharpa & tramporgel. Maria Larsson - fiol, nyckelharpa & flöjter.

Småländska storspelmän

Fredag 9 mars

Smålands Spelmansförbunds 70-årsjubileum
Jubileumskonsert & danskväll, 
Sigfridssalen, IOGT-NTO-huset

Valshuset tjuvstartar Smålands Spelmansförbunds 70-årsjubileum i Växjö med en konsert- och danskväll. Vi har samlat några av landskapets främsta spelmän och ser fram emot en strålande småländsk folkmusikkväll.
Eva Blomquist-Bjärnborg, Heléne Ingvarsdotter, Jeanett Rousu, Ulrika Gunnarsson, Sabina Henriksson & Marika Bjärnborg

Yufeng Chung & Sotali

Lördag 14 april

Konsert och dans kl.19, Sigfridssalen, IOGT/NTO-huset

Ett spännande musikaliskt möte mellan den västerbottniska och taiwanesiska folkmusiken tillsammans med olika slagverk.
Yufeng Chung bor i Taipei, Taiwan och är en klassiskt tränad musiker på instrumentet pipa, den kinesiska lutan.
Sotali är den västerbottniska folkmusikduon Pettersson & Fredriksson tillsammans med slagverkaren Magnus Lundmark.
I oktober 2015 besökte Pettersson & Fredriksson Taiwan för att samarbeta med Yufeng.

Polsk tretakt x 2

%0JcDBTHQE+ktM84i07isQ.jpg

Den i Polen välkända gruppen Prusinowski kompania bjöd på två kvällar med spännande musik och dans 6 och 8 december. Folkmusikcaféet på torsdagen, med spel- och dansutlärning, och en spännande och variationsrik konsert i Norrtullskolans aula på lördagen. Efter konserten följde en kul danskväll då såväl polska danser som svenska polskor praktiserades. / IL / LS

Skönsjungande Kongero

FmAYXsXJQwOZAXgcD7RWlg.jpg

Vokalgruppen Kongero bevisade att det går utmärkt att framföra folkmusik utan ett enda instrument, på en vacker och stämningsfull konsert i Orgelsalen på Smålands Museum. Att dessutom presentera god dansmusik i 1 1/2 timma med bara röster, är det bara att bocka och niga djupt för. / LS

Danskt sväng på Folkmusikcaféet

VsAG47EzSyGYMdMHQsF3fw.jpg

Den danska folkmusikgruppen Jensen, Bugge & Høirup gästade Folkmusikcaféet 1 november med bl.a. Sönderhoning och polka. Tätt, svett och god stämning.

Galicisk folkmusik i höstrusket

lRbUXsv6SFGqnbAz1GRv+A.jpg

De som vågat sig ut i höstrusket tisdag 2 oktober fick njuta av folkliga rytmer från Galicien nordväst i Spanien. Xabier Diaz tillsammans med kvinnorna i Adufeira de Salitre med sina fyrkantstrummor, gav goda argument för att bli närmare bekant med musiken och kulturen. / LS

Fullt hus med Lisas i Tolg

IMG_0006.JPG

- Det finns inget roligare för en konsertarrangör än att sätta fram extra stolar, sa Valshusets ordförande Carolin Hedman, när hon hälsade välkommen till en fullsatt föreningslokal i Tolg.

Duon Lisas (se under Arkiv) presentera-de en stämningsfull konsert för en begeistrad publik. Efteråt var det dans med polskor och valser mm till musik av Lisas och ett förstärkt Strängar och Blad. En kväll helt i Valshusets anda!

/ LS

bottom of page