top of page

HÖST 2022

BEATA BERMUDA

Feministisk folkmusik

Beata Bermuda är trion som med sitt nyskapande indiefolk tagit Sverige, Europa och världen med storm. Med succéturnéer i USA, Tyskland och Norden i bagaget är Beata Bermuda ett av Sveriges mest intressanta band på folkscenen just nu. Suggestiva skandinaviska klanger och samhällsreflekterande texter skapas av tre röster och tre fioler.
Linnea Aall Campbell, Hanna Andersson och Samantha Ohlanders tillhör den nya generationen folkmusiker som inte räds att ifrågasätta vad folkmusik är och kan vara. Beata Bermuda spelar feministisk folkmusik. De sprider sitt budskap till såväl hipsters på klubbar och barnfamiljer på stadsfester som inbitna folkmusikfantaster på spelmansstämmor.

Efter konserten erbjuds det spel till dans!

Serveringen är även öppen hela kvällen.

Beata Bermuda FB.jpg
LÖRDAG 17 SEPTEMBER 2022
 
HERRGÅRD DE LUXE | OSABY | 19.00

Medverkande

Linnea Aall Campbell – sång, fiol
Hanna Andersson - sång, fiol
Samantha Ohlanders – sång, fiol

Traditioner är det finaste som finns. Vikten av att veta var du kommer ifrån för att förstå vem du är. Då kan du vara öppen för nya intryck och kulturer. Traditionen dör om den inte utvecklas. Den måste föras framåt och förändras. Vi är en del av folkmusiktraditionen. Vi är en länk i kedjan.
- Beata Bermuda

VAXJO KOMMUN_LOGOTYP_LIGGANDE_NEGATIV.png

Se längst ner på hemsidan för information om medlemsmötet!

Medlemsmöte kl. 17.30

Innan konserten blir det även medlemsmöte för Valshusets medlemmar kl. 17.30. Det bjuds på kaffe och fika. Kom gärna med synpunkter som kan främja vår framtida verksamhet!

På medlemsmötet önskar vi synpunkter på verksamhetsplan, framtid, medlemsförmåner, artistutbud med mera. 

VÅR 2022

Gustavadansen
(f.d. Knutsdans)

Lördag 7 maj
Nygatan 6
Bert Persson bild.jpg
2017-03-21_Jeanette Johannes_0353 c A3.jpg

Valshuset uppskjutna Knutsdans med kurser, konsert och danskväll genomförs i stället lördag 7 maj (då Gustava hade namnsdag under större delen av 1900-talet).

 

Valshuset hälsar Bert Persson, Jeanette Eriksson och Johannes Jacobsson välkomna till Växjö.

 

Vi hälsar alla dansglada Valshusgäster välkomna till inspirerande heldag med danskurs, spelkurs, konsert och danskväll.

Program:

10.00 – 17.00     Dans- och spelkurser med Bert, Jeanette och Johannes
19.00 –               Konsert- och danskväll

------------

Bert Persson började dansa folkdans 1965 och redan 1966 började han undervisa och var på sin första polskedanskurs. Efter danspedagogutbildningen på Danshögskolan i slutet av 70-talet undervisade han på heltid fram till 2013, i huvudsak på Danshögskolan/Dans- och Cirkushögskolan. Han har också ägnat sig åt scenisk verksamhet, bland annat som ledare och koreograf för Svensk Folkdansensemble mellan 1982 och 1993. Han har varit med som dansare och medskapare i projektet Nästing, Nageltoo och Repsnagel och projektet Virvla. 2019 satte han punkt för sitt dansarliv genom att vara med som dansare i Anna Öbergs Solitude.

Bert har under sin långa erfarenhet som danspedagog utvecklat sitt arbetssätt till att skapa fler frågor än svar. Under åren har fokus flyttats från ”danser” till ”att dansa”, från att flytta fötter till att få kroppen att dansa. I sitt folkdansarliv har han gått från att vara den som visste ”allt” till att, under sina sista år på Dans- och Cirkushögskolan, inse att han egentligen inte visste något.

 

Om Knutsdansens danskurs: Kursen Kroppen i dans och dansen i kroppen

“För mig handlar pardansen om en ordlös kommunikation mellan kroppar och mellan kroppen och musiken. Under kursen kommer vi att jobba med relationen mellan kroppen och kroppens olika delar: – musiken – golvet – rummet och partnern. Vi kommer att undersöka, utveckla och förfina den kroppsliga förmågan och lyhördheten i relation till musik och partner.”

------------

Eriksson/Jacobsson har de senaste 11 åren turnérat frekvent med sin alldeles säregna expertis där kombinationen av folkmusik och barockmusik skapar en uttrycksfull och sammanflätad musikalisk värld. Denna unika duo spelar låtar efter skånska spelmanssläkter och har även tagit upp den mycket sällan spelade östjämtska repertoaren . De båda musikernas lyhördhet och tekniska briljans skapar ett varierat och dansant samspel. 

Jeanette Eriksson är en av de främsta utövarna inom svensk folkmusik. Med en fot stadigt i folkmusiken och en i barockmusikens värld är hon en säregen och gränsöverskridande violinist, oupphörligt på jakt efter nya vägar. Kombinationen av olika stilar ger ständigt upphov till nya musikaliska uppslag.

 

Som solomusiker har Jeanette med sitt dansanta och nyanserade spel lyft fram den skånska folkmusiken. Hon blev riksspelman redan som 16-åring och 2007 släppte hon den första soloskivan med skånsk folkmusik. 

 

Jeanette har varit grammisnominerad med sin egen ensemble The Nordic Baroque Band. Hon turnerar frekvent i Europa som solist, orkesterledare och kammarmusiker. Hon är även en av de få utövare av renässansinstrumentet lira da braccio, ett fiolliknande instrument med 7-strängar.

 

Johannes Jacobsson är en violinist som fördjupat sig både i folkmusiken och barockmusiken. Tillsammans med Jeanette Eriksson har han de senaste 11 åren fördjupat sig såväl i den skånska folkmusikskatten efter Sven "Jularpa-Sven" Åkesson från Glimåkra, en riktig skånsk virtuos, som i den östjämtska musiken som sällan spelas idag. Johannes och Jeanette har under dessa år spridit denna musik i Schweiz, Frankrike, Danmark, Italien och Sverige.

 

Med barockmusiken har Johannes Jacobsson blivit grammisnominerad med sin egen ensemble The Nordic Baroque Band och spelat otaliga konserter i Sverige och Europa som både solist, kammarmusiker och orkesterledare.

 

Om spelkursen:

“På kursen kommer vi lägga fokus på en fördjupning i ett antal låtar, företrädesvis från östra Jämtland. Vi kommer att jobba med exempelvis fraser och riktningar samt förhållandet mellan rytm och puls. Vi kommer utgå från några olika östjämtska spelmän, för att på så vis bekanta oss med olika uttryck och stilar. Detta är en kurs med fokus på fördjupning och inte att lära sig så många låtar som möjligt. Möjligen kan det också smyga sig in några skånska låtar på förfrågan. “

BILJETTER HÄRBoka biljetter till Gustavadans (fd Knutsdans) (nortic.se)

Trandansen

 
Skatelövs spelmanslag
Fredag 25 mars
Kalvsviks bygdegård
Logga blå.jpg
Spelmanslag 1.jpeg

Tranorna har anlänt och dansar för oss på myrar, mader och potatisåkrar. Då vill även Valshuset bjuda upp till Trandans. 

 

Det sker i Kalvsviks bygdegård fredag 25 mars 2022 med våffelcafé och DANS till Skatelövs spelmanslag. 

 

Önskar man se riktiga tranor är man välkommen till fågeltornet vid Husebymaden med kompetent guidning. Där finns även några tubkikare och handkikare till utlåning.

 

Program:

16.30 – 18.00  Guidning i fågeltornet vid Husebymaden

18.00 – 19.00  Prova-på dans för nybörjare (och andra glada)

18.00 – 20.30  Våffelcafé i Kalvsviks bygdegård

19.00 – 22.30 (ca)  Dans till Skatelövs spelmanslag i Kalvsviks bygdegård

---------------

Arrangemanget har frivillig entré. 

Valshuset uppmuntrar i stället besökare att lösa medlemskap.

Quilty

 
Fredag 18 mars
19:00 Växjö teater
Biljetter hos Ticketmaster
Quilty.jpeg

Valshuset stöttar en konsert där svensk-irländska Quilty framför det fantastiska programmet ”Out on the Ocean”. Efter konsert blir det ”session” på Sláinte Pub

 

Ett arrangemang som stått på vänt i två långa pandemiår. 

 

Dagen/kvällen före konsert är det ”St Patrick's Day” som är Irlands nationaldag. Då kommer Valshuset finnas på Växjös Irländska pubar.

quiltymusic.com

Valshusets årsmöte 2022 och konsert med Breda Gatan

5 februari
Nygatan 6

17:00 Digitalt årsmöte
19:00 Livekonsert

(Matinékonsert fredag 4/2 kl. 15:00)

Medlemmar i Valshuset kallas härmed till årsmöte. I år blir årsmötet som förra året helt och hållet digitalt. Länk till mötet. Länken är öppen från kl. 16:30, logga gärna in en stund innan klockan 17 så att du ser att allt fungerar. Om något krånglar med länken får du gärna höra av dig till Anders på anders.smedenmark@musikisyd.se. Årsmöteshandlingar hittar du längst ner på sidan.

 

Medlemmar som deltar på årsmötet går gratis på kvällens konsert!

Passa gärna på redan nu och uppdatera ditt medlemsskap, se mer information om hur du går till väga här. Medlemsavgiften för 2022 är 75 kronor.

Breda Gatan besöker oss och bjuder på inte bara en utan två konserter i anslutning till årsmötet.

 

Fredagen den 4/2 klockan 15:00 blir det matinékonsert där barn och ungdomar upp till 19 år går in gratis tillsammans med medföljande vuxen.

 

Lördagen den 5/2 klockan 19:00 blir det sedvanlig kvällskonsert i anslutning till årsmötet. Biljetter (och gratisbiljetter till barn) till båda konserterna hittar du HÄR.

 

 

 

 

 

I maj 2019 klev ett nytt band med ”gamla” folkmusiker ut i dagsljuset. Då släpptes Breda gatans första album. Kvartetten består av fyra starka personligheter med stor utstrålning, som har slagit sig samman för att framföra visor med humor, svårmod och berättelsen i fokus.

Bakom namnet hittar vi folksångerskorna Emma Härdelin och Johanna Bölja Hertzberg, fiolspelmannen Kjell-Erik Eriksson och Ola Hertzberg på nyckelharpor, så räkna med underskön sång och tätt samspel.

Johanna Bölja - Sång

Spelar även med Rallarnas Visor, Kapten Bölja och tidigare med Ranarim.

Kjell-Erik Eriksson - Fiol

Spelar även med Triakel, Bo Lyckligs Gammeldansorkester och Hoven Droven.

 

Ola Hertzberg - Nyckelharpor

Spelar även med Västanå Orchestra, Outhouse Allstars och tidigare med Nyckelharporkestern.

Emma Härdelin - Sång

Spelar även med Triakel, Garmarna och String Sisters.

 

-------

Årsmöteshandlingar


 

IF-Breda-Gatan-redigerade-181318-no-9-OLA-FLYTTAD.jpeg

Växjö Kulturnatt

29 januari
12:00-16:00
"En kvart från Nygatan 6"
Aoptiks skyltfönster, Storgatan 28

Digital visning av mikrofestivalen som blev en mikrokonsertserie. Åtta akter med några av Sveriges bästa folkmusiker. I samarbete med Musik i Syd.

21:00
Johan Hedin och Ida Meidell Blylod
Nygatan 6

Hitparad från 1700-talets Växjö!

Från den gustavianska tidens Växjö finns en förvånansvärd stor mängd notböcker med dansmusik bevarade. Nyckelharpspelaren Johan Hedin och barockviolinisten Ida Meidell Blylod har valt ut sina favoritlåtar ur samlingarna och framför musiken med sällsynt skicklighet och innerlighet. Mathias Boström, chef för Smålands Musikarkiv, hjälper till med att sätta musiken i sitt lokalhistoriska sammanhang. Mycket fin musik och en gnutta lärdom blir förhoppningsvis till en oemotståndlig kulturnattscocktail!

 

Konserten arrangeras i samarbete med Musik i Syd.

Biljetter hittar du HÄR

bottom of page