top of page
2019

Jeanett och Peter Rousu

Folkmusikcaféets decemberkonsert

Torsdag 5 december 2019, kl. 18.30

Ordenslokalen Myran, Norrgatan 17, Växjö

När paret Jeanett och Peter Rousu spelar tillsammans blir det en blandning av traditionell småländsk folkmusik och egna kompositioner. Med ett personligt anslag blandas folkmusiken med barock och impressionism. Klangen är barocklik där gitarrens krispighet får bilda ram kring viola dámorens mjuka och varma melodi. Genom åren tillsammans har de hittat ett samspel utöver det vanliga, sprunget ur ett förhållande i både vardag och glamour.

Soppa, goda kakor från kl 17.30. Dans efter konserten!

Jeanett_Peter.JPG

Väsen

Konsert och danskväll

Lördag 9 november 2019, kl. 19.00 

Tävelsås bygdegård

Vasen-9855B-800.jpg

Under 30 års intensivt samspel och turnerande har de renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att gruppen i dag är unik i sitt slag. 

Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål. Idag är Väsen en folkmusikens supergrupp med publik och följare långt utanför Sveriges gränser.

Olov Johansson på nyckelharpa, Mikael Marin på 5-strängad viola och Roger Tallroth på 12-strängad gitarr.

Entré 100 kr - i samarbete med Musikriket
Musikriket_NYlogo.jpg

101 hattar att sparka ner innan jag dör

Dansföreställning med Silje Onstad Hålien och Anders Löfberg, - och danskväll

Lördag 12 oktober 2019, kl 19.00 

Araby Park Arena

101 hattar.jpg

 Idé och regi: Susanne Marko

Idé, koreografi och dans: Silje Onstad Hålien

Kompositör, musikansvarig och musiker: 

Anders Löfberg

Smakprov från föreställningen:

101 hattar…är en föreställning som går på spaning efter en kvinnas relation till sig själv och omvärlden. Vem är hon? Älskarinna? Barn? Offer? Häxa? Martyr? Moder? Krigare? Gråterska? Karriärist? Hur många roller måste hon prova, undersöka, leva upp till och sparka ner innan hon vet vem hon är och kan acceptera alla sina sidor och lustar?

Med hatten som en metafor för de olika roller och identiteter vi ikläder oss genom livet, utforskar vi hur dessa identiteter både formar och begränsar oss, men också kan vara passager som leder oss vidare till nya livserfarenheter.

Föreställningen vänder sig till en bred publik, både i erfarenhet och ålder. Resultatet är en mix av uttryck; modern dans, teater, popmusik, opera, och folkdans som tillsammans blir en egen form av dansteater. 

Anders_Löfberg_studio_foto_Ryan_Garrison

Danskurs - Valdresspringar och lite halling

Silje Onstad Hålien

Söndag 13 oktober 2019, kl. 10-13

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

 

Silje Onstad Hålien som dansar i föreställningen "101 hattar ..... " (se ovan) är inte bara en av Norges bästa dansare, men är också en utmärkt pedagog. Tillsammans med dansaren och musikern Anders Löfberg leder hon denna danskurs.

 

Springar är en norsk variant av polska i 3/4-takt, som är livfull och påminner om den västsvenska springleken. Exempel på varianter är Telespringar, Valdresspringar och Vossaspringar. Springar är vanligast i västra Norge och dansas till musik som framför allt spelas på Hardingfela (även kallad Hardangerfela). Valdresspringar har sitt ursprung i området Valdres i Norge. Den dansas till tretaktsmusik med ojämn karaktär. (Wikipedia).

Halling dansas till låtar i 2/4-takt eller ibland 6/8-takt, och har dansats allmänt i Norge med centrum i Hallingdalen och Valdres. I Norge kallas den även lausdans / laus. Den har även dansats i svenska gränstrakter, som västra Värmland och Dalarna. Hallingen har varit mest vanlig som solodans för män, men har också dansats av kvinnor och som pardans. Inslag av akrobatik förekommer för de spänstigaste. (Wikipedia / Store norske leksikon).

Halling_Ingvil Skeie Ljones.jpg

Det här blir ett prova-på-kurs för dig som gillar nya utmaningar när det gäller nya och spännande danser. Tillsammans med Silje och Anders kommer ni få prova på halling och Valdresspringar. De kommer att gå igenom grunderna och känna på rytm och sväng och orientera oss i musiken och dansen. Lite dansvana är ju en fördel men annars anpassas kursen efter deltagarnas nivå. Man kan komma själv, med en partner, en vän eller ett helt gäng. Passa på! 

MP3

Konsert och danskväll

Lördag 14 september 2019, kl. 19.00 

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö

mp3_05.jpg

Med ett sväng och en energi som kan flytta berg äntrar MP3 scenen. Efter mer än tolv år som grupp kan de knappast kallas nykomlingar längre, utan kan snarare räknas bland de mest bokade och uppskattade svenska folkmusikgrupperna. Inte minst bland danspubliken! 

Den bubblande, kraftfulla musiken från västra Sverige är deras signum. Låtarna har en fot stadigt planterad i den traditionella musiken, medan den andra ständigt tassar runt bland andra intryck och genrer tills en alldeles egen MP3-blandning uppstår, och efter en konsert lämnas ingen oberörd. Gruppen består av Mattias Pérez - gitarr, Nina Pérez - fiol, Mia Marin - femsträngad fiol

WAO

Valshusets vårdans på Korrö

Lördag 4 maj 2019. I samarbete med Musik i Syd

Kl. 14-17 danskurs

Kl. 19 konsert och därefter danskväll

Korrö loge

WAO1.jpg

Folkmusikgruppen WAO har tagit som sin uppgift att sprida visor och dikter av sångaren och poeten Vilho Ollikainen från Ullatti i Norrbotten. Vilho var ursprungligen från finska Savolax men kom som yngling till nordligaste Sverige. Vilho levde, sjöng, kände och tänkte om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Oftast hemma på kammaren men ibland även på scen tillsammans med folkmusikgruppen JP Nyströms.

 

Vilho efterlämnade ett mycket rikt material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska och ur denna skatt har WAO hämtat sin repertoar.

 

WAO består av musikanter från JP Nyströms, JORD och JPP och medlemmarna har alla på olika sätt inspirerats och berörts av Vilhos konstnärsskap. Lagom till Tornedalsteaterns premiär av Tjära människa - pjäsen om Vilhos liv - i oktober 2014, bildades gruppen som sedan dess turnerar under namnet WAO (Wilho Akseli Ollikainen).

 

Göran Eriksson; kontrabas, sång

Markus Falck; tramporgel, durspel
Jan Johansson; dragspel, sång

Arto Järvelä; fiol, kantele, sång

Susanne Rantatalo; sång

Kl. 14.00-17.00 Engelska, polska och andra folkliga danser

Danskurs med Mats och Ingegerd Nilsson

Mats Nilsson är dansare, danslärare och dansforskare från Hönö i Göteborgs norra skärgård. Mottot är ”hellre roligt än rätt”.

MatsNilsson.jpg

Västanå teater - "Fröken"

 Föreställning och danskväll

Lördag 13 april 2019, kl. 19

IOGT-NTO-huset, Vattentorget
Fröken_flyer_B.jpg

Västanå Teater kommer till Valshuset och presenterar ”Fröken”, en berättelse i ord och ton med Magdalena Eriksson och Alva Granström, två unga folkmusiker som tagit upp berättandet som levande och självklar del i sitt musicerande konstnärsskap.
I sin roman Hjortronlandet berättar Sara Lidman om tre slag av vägfarande som då och då gästar den norrländska lilla byn Ön för ett dygn. Det är lodarna, nasarna och resandefolket. Den som oftast kommer är Fröken, eller Strömberg som han egentligen heter. En omanlig, svassande fågel som byns befolkning drev skoningslöst med.

Fröken är en levnadskonstnär, en konstnärsfigur med flera talanger, men han bär på en mörk historia.

MG_3439_.jpg

"Fröken" intog stan

MG_3439_.jpg

Västanå teaters Magdalena Eriksson och Alva Granström presenterade en gripande föreställning 13/4.

Lena Jonsson trio - konsert och dans 

Valshusets årsmöte 

Lördag 9 mars 2019. Årsmöte kl. 17. Konsert kl. 19

IOGT-NTO-huset, Vattentorget
1809-LJT0834k8L.jpg

Mötesväng med

Lena Jonsson Trio

fullsizeoutput_2bf1.jpeg

Årsmötena till både Valshuset och Smålands Spelmansförbund ackompanjerades av Lena Jonsson med följeslagare. Hjälpte till med dansspelet gjorde medlemmar av Spelmansförbundet förtjänstfullt. / LS

Lena Jonsson Trio är baserad på Lena Jonssons kompositioner som har influenser från både amerikansk och svensk folkmusik och jazz. Bandet rör sig elegant mellan olika musikstilar. Lenas kraftfulla fiolspel och Kristofer "Krydda" Sundström drivande bas vävs samman av Erik Ronströms varierade och lyhörda gitarrklanger. Förbered dig på en konsert med humor, inlevelse, utstrålning och briljant folkmusik!

Strängar & Blad - konsert

Kulturnatten i Växjö

Lördag 26 januari 2019

Biblioteket, Galaxen, kl. 19
strängar_o_blad.jpg
C51175C8-F1CC-4479-A8B0-A1BCDDA324DB.JPG

Kulturnatten i Växjö 26 januari innehöll som vanligt ett späckat program med all slags kultur.

Valshusets inslag för året bestod i en konsert med gruppen Strängar och Blad. En publik på över hundra personer fyllde Galaxen-salen i Biblioteket och fick njuta stämningsfull folkmusik med gitarr, bas och blås. Valshusets fick presenterat sig för en lite bredare publik än vanligt.

Strängar & Blad framför traditionellt låtspel i en helt annan förpackning än vad man normalt förväntar sig i svensk folkmusik. Innerliga och finstämda låtar framförs på gitarr i allehanda olika öppna stämningar. Därtill ackompanjerade av en elbas och kryddade med stämspel och improvisationer på rörbladsblås. En annorlunda klang och nyskapande tolkningar lyfter det traditionella låtspelet ur gamla ramar för att möta nya influenser.

Kvartetten består av Lucas Scheffold och Helle Andersen, som har dryga 20 års musicerande tillsammans bakom sig, framför allt som duo men också som medverkande i olika folkmusikensembler, där ibland den dansk-svenska folkmusikgruppen Fylgja.

Pehr Torstensson, multi-instrumentalist med bakgrund i diverse olika genre, inte minst inom den latinamerikanska musiken. Här väljer han dock klarinetten.

Tony Andersson, saxofonist i flera olika folkmusikensembler, bl.a. i den småländska gruppen Norrvidingespel.

Kulturnatt med Valshuset

Foto: Ingvil Skeie Ljones

Med en stor rosa resväska proppad med 101 hattar (kanske något färre) kom Silje Onstad Hålien med tåg från Oslo till Växjö. Tillsammans med Anders Löfberg levererade hon en strålande dans-föreställning i Araby Park Arena 12 oktober. "101 hattar att sparka ner innan jag dör" blev en upplevelse med intensivitet och nerv i varje steg. Och visst blev det hallingkast och hattar i golvet!

Anders Löfberg fick med både pappa Bengt, Magnus Gustafsson och Anders Svensson i påföljande danskväll. Vilken samling mästerspelmän!

Söndag förmiddag ledde Silje Onstad Hålien danskurs i Valdresspringar och halling. Styva smålänningar lockades till både hopp, snurr och mystiska rytmer. /LS 

MP3 knallstartade hösten

p+AeRCJqSeaQB+wZKV1k4g.jpg

Första arrangemanget i höst blev en succé. MP3 gav allt i konsert och dansspel. Av sådant blir det extatisk dans och applåder från både dansande och spelmän (!!)                     /LS

101 hattar att sparka ....

ugtO5DKRT2e6zNWis%ONYw.jpg

Marin & Roswall - konsert och kurs

Anton Schneider  - danskurs

Valshusets Knutsdans

Lördag 12 januari 2019, från kl. 10.30

IOGT-NTO-huset, Vattentorget, Växjö
060317_1243-edit-1-1024x789.jpg

Valshusets Knutsdans betyder en heldag med dans­ och spel. I år har vi lyckats få tag i två av svensk folkmusiks främsta utövare på sina respektive instrument.
Värmländska Mia Marin möter skånske Niklas Roswall, ett sprudlande och intensivt möte mellan fiol och nyckelharpa. Duon utforskar sina instruments möjligheter och möts i ett unikt samspel som är både väl rotat i traditionen och framåtblickande.
Med ett rejält mått av driv, ekvilibrism, dynamik och spontanitet framför de låtar som gör sig lika väl på konsertscenen som på danslogen.

Mia Marin femsträngad fiol. Niklas Roswall nyckelharpa.

Efter kur­serna avnjuter vi en välförtjänt buffé kl. 17. 

Obs! Anmälan till buffé på kurssidan.

 

Till sist konsert kl. 19 med Mia Marin och Niklas Roswall och därefter dans.

Spelkurs med Mia Marin, kl. 10.30

Danskurs med Anton Schneider kl. 10.30

(Niklas Roswall spelar till danskursen)

Anton Schneider leder Knutsdansens danskurs. Han är en efterfrågad dansare och danspedagog med rötterna djupt rotade i svensk folkmusik och folkdans. Han har stor erfarenhet av att jobba med folkdans på scen och av att undervisa dans i många olika sammanhang. Anton är känd för sin energi och sitt engagemang samt den enkelhet som präglar hans dansutlärning. Som lärare stärker han deltagarna genom deras delaktighet i läroprocessen.

Mer om Knutsdansens danskurs under Anmälan/kurs

Anton_Schneider1110x600.jpg
Anmälan till kurserna på sidan Anmälan/kurs.
Entré til konsert och danskväll 120 kr (100 kr Valshusets medlemmar)

Anton Schneider

Knutsdans med Mia & Niklas

np2z2gRXSLWdQ6awUImnZw.jpg

Valshusets traditionella Knutsdans gick av stapeln lördagen 12 januari med folkmusiker i det svenska toppskiktet. Mia Marin och Niklas Roswall stod för en bejublad konsert. Innan dess hade Mia lotsat ivriga spelmän genom spelkurs, och Anton Schneider hade drillat lika ivriga dansare med hjälp av Niklas spel. Naturligtvis måste det bli en strålande danskväll av sådant. Magnus och Susanne Gustafsson tillsammans med Anders Svensson drog sin del av lasset med den äran. En kväll som blev en fin start på folkmusikåret!       /LS

bottom of page