top of page

ORQUESTRA TANGARTE

Med gästartiserna Maria Kalaniemi och Marianne Maans

Havet skiljer Malmö från Finland och Argentina. Men havet är inte bara en gräns, utan också en färdväg. Över denna väg har nyfikna, desperata, sökande och älskande människor färdats genom århundraden och med dem även melodierna, rytmerna och poesin. När Tangarte bjuder in de finländska musikerna Maria Kalaniemi och Marianne Maans till en gemensam konsert kännetecknas den av en levande blandning av tango och folkmusik, poetisk improvisation och varm upptäckarglädje.

Orquesta Tangarte är en argentinsk-svensk tangoorkester som grundades i Malmö 1999 av bandoneonisten Juanjo Passo med syftet att framföra och sprida tangomusiken från dess ursprung i Rio de la Plata. Tangartes musik är framför allt den Rioplatensiska tangon, med en stor och varierad repertoar från tangons olika stilar och epoker. De spelar både konsert och till dans.  

Den finlandssvenska dragspelskonstnären och konstnärsprofessorn Maria Kalaniemi hör till pionjärerna inom den finländska nutida folkmusiken. Hon inledde sina studier vid Sibeliusakademin i Heslingfors år 1983 som en av de sex första folkmusikstudenterna. Maria Kalaniemi har under flera årtionden haft en framgångsrik karriär, såväl i Finland som utomlands, och förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken. Den lyrisk känsliga och intensiva spelstil som Kalaniemi skapat har vunnit en trogen åhörarskara på olika håll av världen. Hennes spelstil har träffande beskrivits som en sorts finländsk dragspelsfado.

Marianne Maans musik består av folkmusik, barnmusik, koraler och tidig kyrkomusik. Även äldre underhållningsmusik och känslostarka tangon har en alldeles egen plats i hennes hjärta. Den finlandssvenska folkmusiken med sina vildvuxna menuetter, polskor och folkvisor är ett specialområde som hon utforskat under hela sitt liv. Den sakrala musiken inbjuder till stillhet, medan barnmusiken ger lekfullhet och skratt! Hon uppträder både solo och i ensembler, samt jobbar med olika projekt, t.ex. med körer, teater, multikonst m.m.

Cafeét på Nygatan 6 är öppet 1 timme före konsert samt i paus.

Efter konserten erbjuds det spel till dans!

Det blir både TANGODANS och FOLKDANS.

Maans-Kalaniemi 1 Foto Pentti Hokkanen 1.jpg
SÖNDAG 16 OKTOBER 2022
 
VÄXJÖ | NYGATAN 6 | 16.00

Medverkande

Orquestra Tangarte:

Juanjo Passo – dragspel

Garik Binder – piano

Jakob Gerhardsson – kontrabas

Irina Binder – violin

Hedda Heiskanen – violin

Per Tidstrand – violoncell

 

 

 

Gästartiser:

Maria Kalaniemi - dragspel

Marianne Maans - fiol

Tangarte DSC9077©Ruona 19 3.jpg

Det blir även DANSWORKSHOP i tango!

Välkommen att under en timme med Leif Andersson och Eva Petersson prova på att lära dig enkla steg till tangons vackra toner klockan
14.30-15.30.

Det blir även dansworkshop i tango! Längst ner på hemsidan hittar ni mer information.

bottom of page